MAXI BEAM ceiling at ANZ Raranga, Auckland NZ

Lightweight MAXI BEAM Form Woven Effect on Workspace Ceiling

ANZ Raranga, Sylvia Park, Auckland NZ

Woven MAXI BEAM ceiling floats over 'urban oasis' workspace

Customised MAXI BEAM lightweight beams by SUPAWOOD have been used on the ceilings throughout the multi-level ANZ Raranga contact and business banking centre in Sylvia Park, Auckland New Zealand.

Raranga means weaving and as part of the project’s name, symbolises the interweaving of many ANZ offices into one collaborative and flexible unit. The concept given to the designers, Warren and Mahoney, was to create an ‘Urban Oasis’ to take this united workforce well into the future.

In many areas of this fitout, the designers imagined incorporating a complex chunky woven ceiling effect using tapered timber beams. This posed many problems including logistics onto the site, excessive weight on the supporting overhead structure and a complex installation process. Seismic and Fire Compliance also needed to be considered.

Tapered MAXI BEAM ceiling beams ANZ Raranga Auckland

MAXI BEAM customised to suit proved to be the perfect solution and SUPAWOOD could also supply full support from prototyping through to overseeing installation.

anz-raranga-auckland-lights_sm2

The design brief called for a custom 4-point junction to suspend multi-directional beams which form a cross pattern. SUPAWOOD built a prototype of the beams to ensure they would fit together and the fixings would be suitable. The cleats were custom made just for this project to allow multiple beams to join from different directions. From these a 3D model was created to guarantee proper install was achievable onsite.

In the manufacturing process a CNC machine was utilised to ensure accuracy when shaping the beams so no further cutting onsite would be required. In some of the beams, LED light strips were integrated into the beams where they intersected.

SUPAWOOD worked out the logistics to meet the onsite requirements for installation. The manufacturing was done at head office in Bathurst NSW with special air freight arranged to expedite the beams’ delivery to the site in Auckland. Additionally, as the lightweight beams were supplied prefinished, logistics within the project was a breeze.

Fire compliance was also a requirement and beams were supplied in Fire Group 2 and 3 and in a low VOC finish of SUPAFINISH Tasmanian Oak laminate. We also provided the necessary information that allowed the builder to gain the required seismic conformance approval from the engineer.

Throughout the project Supawood monitored the progress and visited the project site during installation to provide support. The end result is a dynamic ceiling effect that flows through many parts of the project to weave the different areas together.

Awards:
2019 - NZIA Auckland Architecture Award – Commercial Architecture
2019 - NZIA Auckland Architecture Award – Colour Award
2019 - PCNZ Property Industry Excellence Award – Commercial Office

Project:  ANZ Raranga multi-level office fitout

Address:  286 Mount Wellington Highway, Sylvia Park (Business Park), Mount Wellington, Auckland New Zealand

Product:  Customised tapered MAXI BEAM with integrated lighting - for more information go here >>>

Finish:  SUPAFINISH Tasmanian Oak laminate - for more information go here >>>

Architect:  Warren and Mahoney, Auckland

Builder:  Black Interiors Ltd,, Auckland

Installer:  Accurate Interior Builders, Auckland

Photography:  Samuel Hartnett

Tapered MAXI BEAM ceiling beams ANZ Raranga Auckland

Request a Quote

Request a Sample