The atrium at the Northern Beaches Hospital, Frenchs Forest

Perforated Acoustic Timber Ceiling Panels with Effective Noise Reduction

Work in progress at Northern Beaches Hospital

 

BVN meet Green and BCA criteria for new Sydney hospital

A mix of SUPAWOOD’s slatted and acoustic panels have been used extensively throughout the new $5.5 billion Northern Beaches Hospital at Frenchs Forest in NSW, which opened in October 2018.

In such a high-profile public building project, it was crucial for designers BVN to meet all BCA standards to the highest level plus address the Green Star requirements of the brief. Additionally, the design concept required a variety of lining types with matching or blending timber finishes.

SUPAWOOD were honoured to be part of this prestigious project by supplying a wide range of matching linings perfectly meeting the strict criteria as well as providing advice and technical support throughout the project.

The concierge and waiting area in the Northern Beaches Hospital

Having worked with SUPAWOOD on many distinguished projects, BVN were confident in the quality of Supawood’s products and their ability to meet the brief’s Fire Group 1, moisture resistant and low VOC requirements. In total, 170m2 of SUPACOUSTIC acoustic panels and 930m2 of SUPASLAT slatted panels were used throughout the interior.

The ceilings and walls in the ground floor concierge and waiting area are lined with SUPASLAT slatted panels. These have been supplied as profile 4 slats on a backing board in a Moisture Resistant and Fire Retardant MDF. The slats are finished in a low VOC, SUPAFINISH Tasmanian Oak laminate.

Moving into the atrium, bulkheads with return ceilings lead into the lift lobbies on either side. These surfaces are lined with more SUPASLAT panels with the same substrate and finish. Here, the 2400 x 1200mm panels proposed on the shop drawings would have been too heavy and difficult to install, so SUPAWOOD divided the 1200 into 3 pieces to keep the weight below 25kg per panel. The upturn return in bulkheads were supplied with 45 degree mitre on one end of all panels to ensure a neat return junction.

In some of the lift lobbies on higher floors, SUPACOUSTIC perforated acoustic ceiling panels provide effective noise reduction. Acoustic panels have also been applied in smaller waiting areas as well as the GP clinic and Dialysis reception areas.

This is the first project where SUPAWOOD supplied folded light boxes with their ceiling paneling. The client wanted the light boxes to sit flush with the slats. To achieve the design intent, light boxes were manufactured in different styles and sizes -- the smaller sizes without cut-outs in the panels and the larger, rectangular light boxes with cut-outs in both the slats and in the backing board.

Northern Beaches Hospital marks the first newly built hospital in Sydney in 20 years. It is also the first hospital in NSW to receive a 4 Star Green Star rating.

Awards:

2019 - Winner - Master Builders Association - Health Buildings $100M and over.

2018  - Finalist - Australian Construction Achievement Award (ACAA).

Project:  Northern Beaches Hospital new build

Address:  Warringah Road and Frenchs Forest Road, Frenchs Forest NSW 2086

Products:

SUPACOUSTIC Adaptable acoustic perforated - for more information go here >>>

SUPASLAT panels profile 4 - for more information go here >>>

Finishes:  SUPAFINISH Tasmanian Oak laminate - for more information go here >>>

Special Options:  Green, Fire Retardant, Moisture Resistant - for more information go here >>>

Architect:  BVN

Builder:  CPB Contractors

Installer:  Melvin Pty Ltd

Photography:  John Gollings

.

Supacoustic perforated ceiling in a lift lobby

Request a Budget Price or Tech Info

Request a Sample